Woensdag 17 augustus, Hooilandentocht

De 20e Rhedense Fiets4daagse begint op woensdag 17 augustus met de Hooilandentocht. Door de weilanden in de vallei van de IJssel en door de bospartijen aan de oostzijde van de Veluwe fietsen we van Dieren door Brummen zo richting Zutphen.

Dieren

Met haar circa 15.000 inwoners is Dieren het een na grootste dorp van de gemeente Rheden. Dieren wordt voor het eerst in 838 omschreven met de naam Theothorne (waar kennen we dat toch van?). In de loop van de eeuwen is de naam van het dorp regelmatig veranderd: "Diderna" ,"Dhedere" en "Diederen".

Door de eeuwen heen is het leven van de inwoners steeds nauw verbonden geweest met landgoed het Hof te Dieren. Prins Willem II kocht dit in 1647. Tijdens de Franse bezetting brandden feestende Franse soldaten het grote jachtslot af. De ruïne die overbleef is ruim drie eeuwen later (midden jaren zestig) afgebroken. Het nog altijd bestaande park en de resterende gebouwen zijn eigendom van de Stichting Twickel, maar helaas niet vrij te bezichtigen.

In Dieren komt de ontwikkeling van industrie op gang halverwege de 19e eeuw. Twee inwoners (PTT-ambtenaar Willem Koling en smid Arendsen) begonnen in 1892 met het maken van fietsen. Zij gaven hun onderneming in 1915 de naam “Gazelle”. Tot de dag van vandaag worden de fietsen in Dieren gemaakt en in 2015 is de fabriek geheel gemoderniseerd van binnen en van buiten. Gazelle was in 1996 samen met de gemeente Rheden de oprichter van de Rhedense Fiets4daagse. Helaas is Gazelle dit jaar na het sponsoren van 18 edities gestopt met het ondersteunen van de RF4d.

Eerbeek

Gelegen aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom en vooral bekend om zijn papierfabrieken uit de zeventiende eeuw. Eerbeek kent eeuwen later nog steeds verschillende papier- en kartonverwerkingsbedrijven.

Loenen

Loenen is dorp met ruim 3.000 inwoners in de gemeente Apeldoorn, voor het eerst in geschriften genoemd in het jaar 838. Wist u dat in Loenen de grootste waterval van Nederland ligt? De Vrijenbergse Spreng is eind negentiende eeuw gegraven om het waterpeil van het Apeldoorns Kanaal op peil te houden. Door het grote hoogteverschil in de spreng zijn twee watervallen aangelegd. Daardoor is een te sterke stroming voorkomen. De grote waterval heeft een verval van 15 meter.

Bussloo

Bussloo is bekend om haar recreatieplas. Het meer heeft een oppervlakte van 100 hectare en is op sommige plekken 12 meter diep. Voor de aanleg van de A1 was zand nodig. Door de zandafgraving, van 1968 tot 1977 is de recreatieplas ontstaan. De recreatieplas wordt intensief gebruikt en is in de wintermaanden is het een geliefd hondenlosloopgebied. De 80 km route heeft zijn tweede stempelpost bij Hof van Bussloo.

Zutphen

Al bijna 2.000 jaar is de binnenstad van Zutphen l onafgebroken bewoond. In de Romeinse en Frankische tijd lagen aan twee goed bevaarbare rivieren (de IJssel en de Berkel) diverse kleine bewonerskernen. Zutphen heeft een rijke historie, is een van de zeven Hanzesteden aan de IJssel en telt momenteel ca. 47.000 inwoners. De stad neemt met ruim 450 rijksmonumenten en ruim 500 gemeentelijk monumenten de eerste plaats in onder de Gelderse monumentensteden. Vanwege het grote aantal historische gebouwen met een toren wordt Zutphen ook vaak de Torenstad genoemd.

Voorstonden

Voorstonden is een klein buurtschap in de gemeente Brummen. Hier ligt kasteel Huis Voorstonden met oude fundamenten uit
de 10e eeuw afkomstig van het "Hof te Tonden". Toen Voorst het Hof overnam, ontstond de naam "Voorst-tonden". In 1782 komt het gebouw in het bezit van Baron van Spaen, die ook de eigenaar was van kasteel Biljoen in Velp. In 1978 is het kasteel gerestaureerd en sinds 1995 is het eigendom van Natuurmonumenten. Op het landgoed is de dikste Mammoetboom van Nederland te vinden, geplant in 1865 heeft hij nu een omtrek van 7,3 meter.

Nieuwsbrief


Brochure 2016
Download Brochure digitaal
Logo NTFU
Fiets4daagse Rheden heeft de hoogtste mogelijke NTFU beoordeeling: 2 sterren.

Sponsors

Rhedense Fiets4daagse
Rhedense Fietsvierdaagse "natuurlijk de mooiste!"

E: info@fiets4daagserheden.nl   T: 0651 – 163 419