Donderdag 18 augustus, Veluwetocht

Op donderdag 18 augustus fietsen we de Veluwetocht. Het terrein van de Veluwe is zo’n 150 duizend jaar geleden ontstaan toen gletsjers die van Scandinavië tot hier reikten de grond opstuwden. Het glooiende landschap ontstond en staat bekend als een van de mooiste stukken van Nederland. We fietsen door het Nationaal Park Veluwezoom, een natuurgebied van 5000 hectare dat in eigendom is van de vereniging Natuurmonumenten. In 1930 werd het Nationaal Park Veluwezoom het eerste nationaal park in Nederland.


Ellecom

Een van de oudste dorpen van de Veluwe is Ellecom. Het is een van de zeven dorpen van de gemeente Rheden. Het telt 1.100 inwoners en is verwant met kasteel Middachten. De hervormde kerk met romaanse toren uit de zestiende eeuw staat trots aan de rand van het dorp langs de uiterwaarden.

De Steeg

Met haar 1.500 inwoners kent De Steeg een aantal markante plekken zoals kasteel Middachten. Middachten werd in het midden van de veertiende eeuw gebouwd als een echte middeleeuwse burcht. In 1672 is het gebouw door de Fransen verwoest. In 1698 herrees op de oude fundamenten het kasteel zoals we dat nu kennen. Prachtig zijn de tuinen van het kasteel. Nadat het kasteel was herbouwd, is met de aanleg van de tuin begonnen. De tuinen van Versailles waren de inspiratiebron voor de muren, grachten en lanen van de tuin.

Velp

Velp is het grootste dorp van de gemeente Rheden met 18.000 inwoners. Het dorp is ontstaan rond de kerk de Oude Jan. In 1812 splitste Velp zich af van de gemeente Rheden en ontstond samen met het dorp Rozendaal een nieuwe gemeente Velp. Dit bleek geen succes en na slechts zes jaar werd Velp opnieuw onderdeel van de gemeente Rheden. Velp heeft een traditie als het gaat om het als eerste plaatsen van koninklijke straatnaambordjes. Na de geboorten van de prinsessen Catharina-Amalia, Alexia en Ariane was het dorp de eerste die een straat of plein naar de prinsessen heeft vernoemd. In april van dit jaar was Velp de eerste plaats in Nederland met een Koning Willem-Alexanderplein.

Rozendaal

Met haar 1.500 inwoners is Rozendaal de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland en de dunstbevolkte gemeente. Kasteel Rosendael is een bekende bezienswaardigheid. Het van oorsprong laatmiddeleeuws kasteel is door de hertogen van Gelre gebouwd in 1314. Dit jaar stempelen we in de tuinen van het kasteel.

Carolinahoeve

Pannenkoekenhuis De Carolinahoeve is de 19e Rhedense Fiets4daagse ook weer stempelpost. Het ligt in de Onzalige Bossen bij Hagenau in het Nationaal Park Veluwezoom. In 1765 is in opdracht van prinses Anna van Hannover de Carolinahoeve gebouwd. De prinses was weduwe van stadhouder Willem IV en vernoemde de hoeve naar haar dochter Carolina. Het was rustplaats en hier kon men de paarden wisselen. In 1862 is de Carolinahoeve afgebrand en herbouwd en al ruim honderd jaar een pannenkoekenhuis.

 

Nieuwsbrief


Brochure 2016
Download Brochure digitaal
Logo NTFU
Fiets4daagse Rheden heeft de hoogtste mogelijke NTFU beoordeeling: 2 sterren.

Sponsors

Rhedense Fiets4daagse
Rhedense Fietsvierdaagse "natuurlijk de mooiste!"

E: info@fiets4daagserheden.nl   T: 0651 – 163 419